Eten als de beste! Hugh Fearnley-Whittingstall Review

De eetcultuur heeft de afgelopen jaren hit na hit gekregen, met steeds populairder wordende bewegingen die de vele problemen benadrukken die voortkomen uit het feit dat je jezelf vastlegt aan kortstondige uitbarstingen van alleen vlees of eten als iemand die nog geen sanitair binnenshuis heeft uitgevonden.

Het is dan beter om jezelf er gewoon toe te verbinden voor altijd beter te eten. Wat in dit geval van dit boek betekent dat je je aan zeven vrij eenvoudige regels moet houden:

Eet veel biologisch voedsel
Eet een gevarieerd dieet
Eet af en toe wat darmvriendelijke dingen
Eet niet veel geraffineerde koolhydraten
Eet vetten, maar alleen de goede soorten
Denk na over de voedingswaarde van uw drankjes
Let op uw eetgewoonten

Eten als de beste!

17,50 29,99
Laatste update was op: juli 21, 2023 9:31 am

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789023016687 | 416 pagina's

Het zijn allemaal redelijk verstandige dingen, om eerlijk te zijn. Maar dat maakt allemaal deel uit van de aantrekkingskracht. Eten als de beste! (Eat Better Forever) gaat niet over verwarrende nieuwe ideeën over eten in je gezicht gooien – het gaat erom je te helpen beter te begrijpen wat je al weet, en je wat ideeën te geven over hoe je die kennis kunt gebruiken om de manier waarop je eet voorgoed te veranderen.

Wie schreef het? Mr. River Cottage zelf – Hugh Fearnley-Whittingstall. Hugh is al een paar jaar hard aan het werk met groenten, maar hier zet hij een gezond plan voor het leven op dat verder gaat dan zijn talrijke ideeën over wat te doen met een courgette.

Is het goed om te lezen voor het slapengaan? Ja, voor het grootste deel! Het boek is bijna direct in tweeën gesplitst, waarbij de eerste tweehonderd pagina’s bijna volledig aan elk van zijn zeven regels zijn gewijd. Deze hoofdstukken zijn gemakkelijk en plezierig om te lezen. Ze onthullen niet noodzakelijkerwijs iets verrassends, maar de kans om de wetenschap beter te begrijpen tussen de ideeën waaraan we over het algemeen slechts terloops worden blootgesteld, is zeer welkom.

Het helpt ook dat Hugh nooit prekerig overkomt. Hij legt eenvoudig uit waarom iets goed (of slecht) voor u is, en presenteert ideeën over hoe u uw eetgewoonten kunt veranderen om aan die feiten tegemoet te komen. Niets wat hij suggereert, voelt te overweldigend, en de mogelijkheid om de manier waarop je eet ten goede te veranderen, voelt vaak niet alleen haalbaar, maar ook opwindend. Soms voelt het allemaal een beetje te gemakkelijk. Toen ons werd verteld dat Hughs plan om te bezuinigen op alcohol de introductie van ‘alcoholvrije dagen’ inhield, klinkt dat als een verstandige (zo niet bijzonder leuke) manier om dingen aan te pakken. Hugh, zo wordt ons verteld, streeft naar ‘minimaal twee per week’, wat zelfs midden in een pandemie een relatief lage lat lijkt om naar te streven.

Hoe vaak zal ik koken uit het boek? Dat hangt af van hoe je denkt over Hughs praktische suggesties om met zijn zeven regels te leven. De 50/50 opsplitsing tussen manifest en recepten geeft u alle gelegenheid om na te denken over de gepresenteerde richtlijnen en de kleine aanpassingen die u als gevolg daarvan in uw huidige dieet kunt aanbrengen. Ik vond de eerste helft van het boek een verkwikkende en soms inspirerende lezing, waardoor het des te teleurstellender werd toen ik bij de receptensectie kwam en pagina na pagina recepten vond die niet misstaan ​​in een dieetboek.

Alles ziet er schoon, fris en, nou ja, een beetje saai uit. Het hoofdstuk over hele voedingsmiddelen suggereert om meer zaden in je dieet op te nemen, wat heerlijk klinkt totdat je ziet dat Hugh suggereert voor een sneetje toast met losse zaden en een paar frambozen, of een bord met niets anders dan plakjes sinaasappels en appel en net genoeg pompoen zaden om te garanderen dat geen enkele hap niet wordt verpest door een misplaatste textuur.

Er zijn tal van recepten om je hier te verleiden – een ‘curried beanie cullen skink’ of een Aziatische hotpot die lijkt te verdrinken in umami. Maar voor het grootste deel worden de verfrissende ideeën die in de openingshoofdstukken van het boek worden gepresenteerd, opnieuw bekeken onder veel harder licht en door de niet-inspirerende gerechten die volgen.

Waar zal ik van houden? De zeven regels van Hugh zijn goed doordacht en gemakkelijk toe te passen op uw bestaande kookgewoonten. Hoewel ik merkte dat ik volledig was uitgeschakeld door een flink deel van zijn recepten, is er geen dag verstreken sinds ik Eten als de beste! las, waar het geen invloed heeft gehad op mijn beslissingen in de keuken. Dat is fantastisch, en als dit boek alleen dient om de basis te leggen waarop uw eigen kijk op gezond eten kan worden gebouwd, is dat meer waard dan de omslagprijs.

Waar hou ik niet van? Hoewel de eerste ideeën van toepassing zijn op elk huishouden, is het moeilijk voor te stellen dat kieskeurige kinderen (of volwassenen) zich aanpassen aan de recepten die hier worden aangeboden.

Geweldige recepten: Curried Beany Cullen Skink, Mosselsoep met Prei & Aardappel, Pittige Vissticks met Tomaat en Bonensalade, Curried Carrot Blitz

Keuken: Brits
Geschikt voor: Beginnende en zelfverzekerde thuiskoks

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smulboeken
Logo
Shopping cart