Flavour Yotam Ottolenghi Review

Soms is het niet gemakkelijk als kookboek auteur. Hoe moet je deze keer iets nieuws bedenken? Yotam Ottolenghi schrijft ook dat hij voor zijn nieuwe boek een beetje moest nadenken over hoe je groenten op een nieuwe manier presenteert, je smaak intensiveert en er een spannend kookboek van schrijft. Maar toen had hij een heel goed idee: de drie termen “processen”, “partners” en “producten” gebruiken. Ze klinken erg technisch, maar bevatten uitstekende uitleg en recepten voor het bereiden van spannende gerechten met bekende groenten. Dat ging weer goed!

Flavour

32,00
Laatste update was op: augustus 27, 2021 9:09 pm

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789059569911 | 320 pagina's

Ottolenghi FLAVOUR (Engelstalige editie)

21,79
Laatste update was op: augustus 27, 2021 9:09 pm

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781785038938 | 320 pagina's

Ottolenghi FLAVOUR

17,99
Laatste update was op: augustus 27, 2021 9:09 pm

Engels | E-book | 9781473558724

De inhoud

Stap voor stap, hoofdstuk voor hoofdstuk legt Ottolenghi uit hoe hij groenten helpt om beroemd te worden qua smaak. Dit is specifiek verborgen achter de drie termen:

Processen (bereidingswijzen): roosteren, bruinen, weken, rijpen
Partners (combinaties / supplementen): zoetheid, vet, zuurgraad, chili hitte
Producten (vooral elementaire producten voor Ottolenghi): champignons, uien en knoflook, noten en zaden, fruit en alcohol

Met de diepgaande, gedetailleerde beschrijvingen van wat Ottolenghi van de recepten vond, hoe ze “werken” en wat er met de groenten gebeurt tijdens de bereiding, is dit kookboek bijna populair wetenschappelijk. De chef-kok ziet af van ingewikkelde (chemische, fysische) verklaringen ten gunste van vloeiend lezen en legt spannende processen in eenvoudige taal uit. Het is leuk en geeft het kookboek een echte meerwaarde.

Is het boek vegetarisch?

Bijna. Omdat Ottoloenghi af en toe kruiden met ansjovis, vissaus en Parmezaanse kaas. Zijn mening: Om meer mensen enthousiast te maken voor groenten, moet men niet dogmatisch zijn, maar ook een paar dierlijke producten opnemen die de groenten qua smaak een boost geven en ondersteunen. Van de 100 recepten zijn er 45 puur veganistisch, en 17 andere zijn gemakkelijk te “veganiseren”. Vlees komt in geen van de recepten voor.

De recepten

De recepten zetten de bekende stijl van Ottolenghi voort: hij bereidt groenten met overwegend sterke smaken en haalt culinair alles uit de kast. Als men de recepten geografisch zou moeten lokaliseren, zou een mix van Levant, Oriënt en Centraal-Europese keuken waarschijnlijk het meest geschikt zijn. Nieuw hier en daar zijn lichte Mexicaans / Latijns-Amerikaanse echo’s. Dit zijn een paar voorbeelden uit de eerste hoofdstukken van het kookboek:

Gebraden

  • Gegrilde perziken en bonen met verse geitenkaas
  • IJsbergsla met rokerige auberginecrème
  • Gebakken rode biet met limoenboter

Bruinen

  • Selderiesteaks met Café de Paris-saus
  • Wortelpuree met kerrie en bruine boter
  • Aardappelgratin met kokos en limoen

Laten trekken

  • Witte bonenpuree en een aioli
  • Salade met meloen en mozzarella
  • Gekoelde avocadosoep met knoflookolie

Rijping

  • Raap gnocchi met misoboter
  • Gegrilde vijgen met ricotta
  • Voorjaarsgroenten in bouillon van parmezaanse kaas

Partner

  • Pompoen en oranje galette met salie
  • Orecchiette met puttanesca saus
  • Geroosterde paprika en verse maïspolenta

Vet

  • Mafalde met geroosterde pompoen
  • Aubergine knoedels alla Parmigiana
  • Tomatensalade met limoen-kardemom-yoghurt

Zuur

  • Kleurrijke snijbiet met tomaten en groene olijven
  • Komkommersalade met za’atar en citroen
  • Aardappelpuree met yoghurt en limoen

De auteur

Yotam Ottolenghi is Isreali met een Duitse en een Italiaanse grootmoeder. En je zou best een monument voor hem kunnen plaatsen, voor meerdere diensten tegelijk: hij maakte de Levantijnse keuken populair bij ons, bracht tienduizenden mensen aan de kook en is tegelijkertijd ook een lobbyist voor een groentegerichte keuken . Het is dus terecht dat hij met zijn zeven bestsellers tot nu toe volgens de uitgever al meer dan 800.000 kookboeken in Europa heeft verkocht.

Ixta Belfrage is een bereisde kok, kookt in het creatieve team van Ottolenghi en heeft hem met dit boek ondersteund.

De moeilijkheidsgraad

… kan in de meeste gevallen worden beheerst, zelfs voor beginners.

De optiek

Mooie lay-out met paginagrote, wit ingelijste afbeeldingen van de gerechten. We houden ook van de styling met zijn gebruikelijke ongedwongen, ontspannen stijl.

De ingrediënten

Alleen een zeer goed gesorteerde supermarkt kan de ingrediënten serveren die nodig zijn voor deze recepten. De beste plaats om de groenten (indien mogelijk) te krijgen, is waar ze het meest vers zijn: op de wekelijkse markt. En met wat kruiden en meer bijzondere ingrediënten vind je gegarandeerd online wat je zoekt.

Conclusie

Waarom zijn sommige kookboek auteurs zoveel succesvoller dan andere? Omdat je erin slaagt je eigen signatuur te ontwikkelen, een heel kooktijdperk vorm te geven met jouw stijl en mensen enthousiast te maken voor koken. Dat geldt allemaal ook voor Ottolenghi, bewijst hij opnieuw met dit kookboek.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smulboeken
Logo
Shopping cart